Keliaujam per Adventą: imbierinės dėžutės

Kitą savaitę suvaikais Advento kalendoriuje numatytas imbierinių dėžučių kepimas ir konstravimas. Skubu su mūsų receptu ir komentarais apie šio kepinio meistravimo procesą.

IMG_3394u

Visų pirma, kodėl dėžutės

Todėl, kad jau buvom kepę meduoliukus, sausainukus, imbierinių meduolių eglutę, net išbandę pastatyti namelį… Ir tada, iškodama, ką čia dar galima suręsti iš meduolių, atradau, jog galima pastatyti net, atrodo, visai nemeduolinius dalykus. Svarbu, turėti trafaretą ir žinoti pagrindinius klijavimo bei dekoravimo pricipus. Dar man svarbu buvo, kur panaudosiu tai, ką pastatysim ir ar turiu tai daryti viena, ar visgi galiu su visais šeimynykščiais.

Nusprendėme konstruoti dėžutes ir jas pripildę sausainių ir kitokių skanėstų dovanoti draugams. Darėm visi. Vyras braižė trafaretą, minkė tešlą, kočiojo, kepė. Aš tešlą maišiau su vaikais, pjausčiau, o vėliau klijavau. Tiesa, neįgudusi mano ranka kartais kviesdavosi pagalbą. Vyras čia taip pat padėjo 🙂 Vėliau dalį dėžučių su vaikais, dalį jau be jų dekoravau. Ir galų gale jas pripildėme ir supakavome, bet apie viską iš eilės…

Ko reikia, kad pagamintumėt dėžutę

Meduoliams:
(mes kepame pagal žemiau surašytą receptą, o jūs galite naudoti savo įprastą – man atrodo, kad tinka bet kuri meduolinė tešla)

  • 1 stiklinė rudojo cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 3 v. šaukštai medaus
  • 50 g sviesto
  • 3 a. šaukšteliai sodos (gesintos grietinėje)
  • 2 v. šaukštai grietinės
  • 1 a. šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
  • prieskoniai (gvazdikeliai, cinamonas, imbieras, kardamonas – aš dedu po šaukštą, gvazdikėlių galima ir šiek tiek mažiau, o cinamono ir imbiero mes mėgstam daugiau)
  • miltų tiek, kiek reikia, kad galima būtų išminkyti tešlą (maždaug 500-600 g, bet visad žiūriu pagal tešlos minkštumą)

Trafaretas: jei norite kvadratinės dėžutės, turite iš kietesnio popieriaus pasiruošti

  • 4 vienodus kvadratinius lakštus,
  • 1 truputį mažesnį ir
  • 1 truputį didesnį, nei pagrindiniai keturi.
    Mažesnysis skirtas dugnui, aplink jį klijuosite keturias sienas. Didesnysis bus dangtelis.

Jei atrodo, kad per daug darbo matuoti, galite paruošti visus vienodus lakštus. Pamatysite, kai iškepsite, vistiek vieni bus vos didesni, kiti vos mažesni 😉 Atrasite ir sugrupuosite be vargo.

Dangtelį galite daryti su rankenėle arba be jos. Jei darysite su rankenėle, galite formuoti rutuliuką arba plokštelę, kad būtų lengva suimti pirštais.

Klijavimui naudojom karamelę, kurią išviriau iš:

  • cukraus ir
  • vandens

Dekoravimui (šį receptą labai mėgstu, nes nemėgstu glajų su žalio kiaušinio baltymu. Dėmesio: greitai stingsta, jei nespėjate dekoruoti, dar įpilkite šiek tiek vandens ar sulčių):

  • cukraus pudra 225 g
  • citrinos/ kitos rūgštesnės sultys arba šiltas vanduo 30-45 ml
  • jei norim spalvų – keli lašai maistinių dažų
  • skirtingų formų pabarstukai

arba

  • specialūs spalvoti cukraus glajai, kurių galima nusipirkti parduotuvėse

IMG_3460u

Procesas

Tešla. Sviestą, medų ir prieskonius ištirpinti. Kai ištirpsta, nebėra gumuliukų, nuimti nuo ugnies. Kiaušinius išplakti su cukrumi, įmaišyti grietinėje gęsintą sodą. Supilti į šiltą masę ir viską maišant vėl šiek tiek pašildyti, suberti apelsino žievelę, maišyti toliau. Tada persijoti miltus ir dalį jų taip pat supilti į masę. Berkite miltų tiek, kad jau galėtumėte tešlą minkyti. Tada perkelkite ją ant stalo ir įminkykite likusius miltus arba tiek, kad iš tešlos jau galėtumėte formuoti meduoliukus. Ji turėtų būti elastinga, nelipti prie pirštų. Aš tešlą įvynioju į maistinę plėvelę ir atvėsinu šaldytuve valandą-dvi. Vėliau vėl paminkau, kad ji sušiltų ir imuosi kočioti. Nenustebkite, tešla gali šiek tiek trūkinėti, nieko baisaus. Suformuokite norimos formos meduolius ir kepkite 180-200 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Mūsų orkaitė dažnai apsisuka greičiau. Tad kepu 180 laipsnių vis pasižiūrėdama, kad mūsų gaminiai nepajuoduotų.

Karamelė. Proporcijų nepasakysiu, nes dėjau cukraus, pyliau vandens ir taip keletą sykių. Kuo vadovautis – supylus į indą stiklinę cukraus jį užpilti vandeniu tiek, kad cukrus sudrėktų visas. Lėtai šildant ant viryklės cukrus tirpsta ir masė skystėja. Rekomenduojama skysčio nemaišyti, tačiau aš maišiau. Nes kitaip negalėjau sukontroliuoti, kada viskas ima svilti. Taigi, kai skystis patamsėja ir ima tirštėti, jau galite klijuoti sieneles.
Beje, sėkmingai klijuoja ir tas pats cukraus glajus, kurį esame įpratę naudoti dekoravimui. Turbūt tai būtų paprastesnis pasirinkimas.

Kai iškepam, atvėsinam lakštus/ sieneles ir suklijuojam dėžutes, reikėtų, kad jos sutvirtėtų. Beje, karamelė stingsta žaibiškai,  tačiau aš suklijavau visas dėžutes ir leidau joms šiek tiek pabūti, pailsėti ir tik tada ėmėmės dekoruoti. Gali būti, kad dekoravom net kitą dieną.

Dekoravimas. Pasigaminame glajų, jei dažome jį, galime padalinti lygiomis dalimis į skirtingus indelius ir į kiekvieną įpilti norimų spalvų dažų. Pilame paruoštą glajų į konditerinį švirkštą ar maišelį ir dekoruojame savo gaminius. Vaikams labai patogu ir smagu pirktiniai, jau tūbelėse paruošti glajai.

IMG_3397u

Ką dėti į dėžutes

Tiesą sakant, ką tik norite! Mes dėjome sausainius ir kitokius saldėsius. Galite dėti riešutus, džiovintus vaisius, arbatžoles (žinoma, supakuotas į spec. maišelius) ir pan.

imbierinės dėžutės

Skanių bandymų! Tegu namai kvepia, o jūs būkite įkvėpti!

Advertisements

2 thoughts on “Keliaujam per Adventą: imbierinės dėžutės

  1. Atgalinis pranešimas: Minkštas meduolis – SuVaikais

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s